Wat wil je graag van je kind? Hoe wil je dat een kind is en zich gedraagt? Hoe laat je je kind zien wat jij wilt?
Ik hoor geregeld ouders die zeggen ‘Mijn kind is verlegen’ of ‘Mijn kind vindt het moeilijk om vriendjes te maken’. Wat ik tegelijkertijd zie is dat die ouder daar zelf moeite mee heeft. Hoe leert een kind dan zelfverzekerd te zijn en om moeilijkheden te overwinnen? Ouders zijn het rolmodel, de voorbeeldfunctie, van een kind. Hierdoor leren kinderen van ouders hoe en wie ze zijn.

Overtuigingen die een ouder heeft, ook als deze beperkend werken, en hoe je je gedraagt, dat neemt een kind over. Hoe vaak heb je niet een moment waarop je kind een spiegel voor je is en je je realiseert dat hij/zij precies hetzelfde doet of zegt op dezelfde manier als jij.

Laat zien aan een kind hoe iets te doen, wees het rolmodel. Alleen vertellen is niet genoeg, niet als jij zelf een ander voorbeeld geeft.

Inspireer je kind door zelf te doen wat je wilt dat je kind doet. Vriendelijk zijn, aandacht geven, geconcentreerd ergens mee bezig zijn… Het zijn zo maar wat voorbeelden.
Wanneer je merkt dat je kind dit ook doet, benoem het expliciet ‘Ik heb gemerkt dat je heel aardig deed tegen … . Top! Daar wil ik wel meer van zien.’

Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom NLP&Kids?

Schrijf u dan hier in voor onze nieuwsbrief


Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.