Soms wil je iets heel graag. Bijvoorbeeld betere cijfers op school of voor bepaalde toetsen. Of blij wakker worden in plaats van een ochtendhumeur. Minder vaak ruzie en dus beter met iedereen omgaan. En toch blijkt het in de praktijk niet zo makkelijk om het anders te doen. Waar ligt dit dan aan? Vaak omdat we iets wel anders wíllen, maar toch hetzelfde blijven doen... De wil is er wel, maar de weg blijft hetzelfde. Wil je iets anders? Doe dan ook iets anders!

Voorbeeld:
Peter wilde een goed cijfer voor een toets halen. Hij deed erg zijn best en leerde een paar uur achter elkaar. Dit zorgde voor vertrouwen en hij had het idee de toets goed gemaakt te hebben. Toen hij de toets terug kreeg bleek hij een 5 te hebben. Peter baalde en ging in gesprek met mijn docent. De docent gaf aan dat hij hem over mocht doen. Blij ging Peter nu nóg langer achter elkaar leren. Peter had een 5.1! Teleurgesteld als Peter was ging hij naar de docent om te kijken hoe dat kon. De docent vroeg hóe Peter had geleerd en zei toen: "Bij de eerste toets had je op een bepaalde manier geleerd. De tweede keer heb je hetzelfde gedaan, alleen nóg langer. Dat zorgde voor (bijna) dezelfde uitslag."

Als iets op een bepaalde manier NIET lukt, dan heeft het geen zin om het op dezelfde manier te blijven doen. Er is namelijk al gebleken dat die manier niet werkt. Wanneer je iets anders wilt, dan vraagt dit ook nieuw of ander gedrag.

als iets niet werkt doe iets anders

Wanneer je bijvoorbeeld op school iets niet snapt, kan dat zomaar komen omdat de leerkracht het uitlegt op een manier die je niet begrijpt. Wanneer je om extra uitleg vraagt en de leerkracht blijft het op dezelfde manier uitleggen, dan verandert er niets en zal je moeite blijven houden met dat onderdeel.

En ik neem nu het voorbeeld school, maar je zult dit herkennen in meerdere gebieden van je leven. En hoelang je dan ook iets doet, als je niet iets anders doet dan zal je steeds niet het gewenste resultaat krijgen. 

Voorbeeld:
Eline wil als moeder niets liever dan haar kinderen helpen. Dus elke avond zegt ze tegen haar zoon: "Vergeet je morgen niet je lunch mee te nemen?" En hoewel haar zoon de boodschap hoorde en hier ook positief op antwoordde, vergaat hij zeer regelmatig zijn lunch... Totdat ze op een dag een briefje plakte op de deur naar buiten: 'Lunch mee???' En sinds die tijd vergat haar zoon het niet meer...

Er is altijd een andere weg

Wil je iets anders doe iets anders

Hoe doe je het anders?

Er is altijd een andere manier... Dat is een heel belangrijk inzicht. Soms weten we nog niet hóe het anders kan, maar het kan altijd anders!

Van belang is dan ook op zoek te gaan naar andere mogelijkheden:

Soms helpt het te beginnen bij het eindpunt: Wat wil je als ander resultaat? Door hier bij stil te staan ontstaat er al motivatie om het anders te gaan doen.
Zorg dat je ontspannen bent, neem de tijd en ga brainstormen.
Sta eens stil bij hoe je het nu doet.
Bedenk voor een situatie eens vijf andere manieren om het aan te pakken.
Doe iets wat je normaal niet zou doen.
Vraag eens aan een ander hoe die zo een situatie aan zou pakken.
Wanneer iemand steeds hetzelfde blijft herhalen, maar je het nog niet snapt, vraag deze persoon het eens op een andere manier uit te leggen.

Sandra is de grondlegger van NLP&Kids. Al jaren geeft zij vele trainingen en biedt zij coaching aan kinderen, ouders en professionals.

Wil je meer weten over NLP en in het bijzonder NLP voor kinderen? 
Je kunt me altijd mailen met een vraag. En voel je vrij verder te lezen op de website

Sandra nlp kids coach

Warme groet,

Sandra

Leave a Reply

Your email address will not be published.