NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren afgekort tot NLP. De technieken vanuit NLP geven je inzicht in jouw manier van communiceren en wat het effect hiervan is op anderen. Hoe reageren we met onze communicatie en ons gedrag op wat we waarnemen? En wat kan jezelf veranderen om wel het gewenste resultaat te behalen? 

NLP werkt ontzettend goed bij kinderen. Kinderen hebben een levendige fantasie en vinden de NLP technieken vaak leuk en makkelijk. Het leert kinderen meer zelfvertrouwen te krijgen, zich beter te ontspannen en beter om te gaan met leraren, ouders en met vriendjes en vriendinnetjes op school.

Wat is NLP nu echt?

In het kort staat NLP voor:

Neuro: Hoe wij de informatie die wij met onze zintuigen waarnemen verwerken in ons brein.
Linguïstisch: De taal die wij gebruiken om datgene wat wij waarnemen betekenis te geven. 
Programmeren: De automatische patronen die ontstaan door de manier waarop wij (vaak onbewust) betekenis geven aan wat we waarnemen. Patronen die vaak heel handig zijn, maar die soms ook heel beperkend kunnen werken en die je met NLP kunt veranderen.

NLP leert je bijvoorbeeld hoe je effectief kunt communiceren met jezelf en met anderen voor meer plezier, zelfvertrouwen en motivatie. Ook kun je met NLP invloed uitoefenen op je gedachten, gevoelens en gedrag, waardoor je meer kunt bereiken en makkelijker met situaties om kunt gaan. Overtuigingen spelen een grote rol in wat we (kunnen) bereiken en in wat we wel of niet doen. 

Als je gelooft dat je het kunt heb je gelijk.
Als je gelooft dat je het niet kunt heb je ook gelijk.

Je hebt een keuze in wat je gelooft, zeker wanneer je volwassen bent. Als kind nemen we overtuigingen blindelings aan van onze ouders, leerkrachten en andere volwassenen die we als autoriteit zien. 

Ook is het heel belangrijk waar je je op focust. Je hebt vast weleens de uitspraak gehoord: ‘Alles wat je aandacht geeft groeit.’ Dit geldt zowel voor de negatieve dingen als voor de positieve dingen. Wanneer je je focust op wat fout ging of fout kan gaan, is de kans groot dat dit weer zal gebeuren, want dit is de richting die je geeft. Daarnaast leert focussen op wat fout ging je niet hoe je beter kunt worden in datgene wat je doet. Wat beter helpt is focussen op wat goed gaat en wat er de volgende keer anders kan om een beter resultaat te krijgen. Zo train je je brein meteen hoe je het de volgende keer anders kunt doen. In NLP is er een vooronderstelling die hier mooi bij aansluit en die voor kinderen en volwassenen heel geruststellend is om te geloven: 

Mislukking bestaat niet,
er is alleen feedback.

Sandwich feedback

Hoe vaak gebeurt het niet dat kinderen (en ook veel volwassenen) bang zijn om iets fout te doen? En daardoor niet alles geven, zich inhouden of er überhaupt niet aan beginnen? Voor kinderen en ook voor volwassenen is het zeer geruststellend en effectief om deze vooronderstelling mee te krijgen, want dan hoef je niet meer bang te zijn om iets fout te doen, maar kun je juist door de dingen die nog niet zo goed gaan, leren hoe je nog beter kunt worden in wat je doet. 

Want wat als kinderen inderdaad leren vertellen wat ze willen?
Als ze om weten te gaan met spannende of lastige omstandigheden als toetsen, een scheiding, verhuizen of naar een andere school?
Hoe fijn is het voor een kind als het weet wat hij/zij kan, welke vaardigheden het heeft en hoe ze deze in kunnen zetten?
Wat  hun eigen manier van leren is?
En hoe geweldig is het als ze zich zelfverzekerd voelen, weten wat ze willen, doelen kunnen stellen en deze ook bereiken?

Kinderen zijn net sponzen; ze staan open en willen veel leren. Kinderen genieten van nieuwe ideeën, staan open voor verandering en houden van keuzes. NLP geeft keuzes en mogelijkheden. Een kind leert wat het kan doen om negatieve gevoelens en overtuigingen om te zetten en/of te vervangen in positieve gevoelens en gedachten. Zo kunnen ze een baaldag omdraaien naar een leuke dag, stoppen met piekeren en leren om positief te denken.

Oefeningen en technieken van NLP

NLP focust zich op wat je wél wilt en niet op wat je níet wilt. Het richt zich op vaardigheden en mogelijkheden. Vanuit deze achtergrond leren kinderen van hun fouten. Er is geen mislukking, alleen feedback; zodat ze het de volgende keer anders kunnen doen. Zo leert een kind dat het altijd kan bereiken wat hij/zij wil. Hoe krachtig is dat voor een kind?

Het oefenen en toepassen van NLP technieken zorgt voor een positief gevoel en meer zelfvertrouwen. Een kind leert zich beter te uiten en hoe het beter met anderen kan communiceren.

NLP technieken en oefeningen zijn makkelijk en eenvoudig te doen en kunnen overal worden toegepast. Hierdoor kunnen kinderen ze thuis, op school, bij hun sport of waar dan ook gebruiken.

Voorbeeld 'zelfvertrouwen':

Zelfvertrouwen heeft te maken met ‘in je kracht staan’. Je staat in je kracht als je de goede dingen over jezelf denkt, bijvoorbeeld: "Ik kan dat".

Soms zijn kinderen dat gevoel kwijt geraakt, omdat het zo op de achtergrond is geraakt ten opzichte van de dingen die ze moeilijk of lastig vinden.

NLP oefeningen helpen kinderen om zelf te ontdekken wat ze precies nodig hebben als ze iets lastig vinden. Daarna zullen ze ook ontdekken dat ze die vaardigheden in andere situaties wel hebben. Door deze vaardigheden te ankeren leren kinderen dat ze die zelf op elk moment in kunnen zetten.

NLP is heel geschikt voor kinderen omdat zij nog heel onbevangen en flexibel met hun kwaliteiten en vaardigheden om kunnen gaan, ze kunnen ze als het ware uit hun rugzak halen en gebruiken als ze die nodig hebben.

Een cadeautje voor elk kind.

NLP&Kids maakt een kind bewust om te kijken naar mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Door de positieve eigenschappen van een kind te vergroten kan een kind meer zelfvertrouwen in zichzelf krijgen. Hierdoor kan het anders naar de situaties kijken.

NLP&Kids

Ieder kind heeft zijn eigen kijk op de wereld en ervaringen. Bepaalde (denk-)patronen kunnen kinderen in de weg zitten. NLP&Kids laat kinderen zien horen en voelen hoe je de wereld om je heen anders kunt gaan waarnemen en ervaren en kunnen leren hoe ze in bepaalde situaties de juiste mindset kunnen inzetten omdat ze hun valkuilen herkennen en hier op tijd op kunnen anticiperen.


Sandra nlp kids coach

Warme groet,

Sandra

Sandra is de grondlegger van NLP&Kids. Al jaren geeft zij vele trainingen en biedt zij coaching aan kinderen, ouders en professionals.
Wil je meer weten over NLP&Kids? Neem een kijkje op de website.

Uiteraard kun je ook altijd contact opnemen voor verdere vragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.