Het krijgen van een kind verandert je hele leven. Je bent niet alleen meer partner, maar ook een ouder. Met elkaar zal je dit kleine mens gaan opvoeden richting een aardige, sociale en verstandig volwassene. Een mooie uitdaging, zoals elke ouder zeker in bepaalde periodes van het opgroeien zal ervaren. De kunst is om elkaar te vinden en te ondersteunen als ouders, maar daar ligt tegelijkertijd ook een uitdaging… 

De manier van opvoeden wordt vaak bepaald door hoe je zelf bent opgevoed en hoe je dit hebt ervaren. De positieve elementen wil je zelf vaak meenemen. En daarentegen geven de negatievere ervaringen je de reden om het juist anders te willen doen. Dit zal een grote invloed hebben op jouw ideeën over opvoeding. Wat vind jij belangrijk binnen de opvoeding? Wat wil jij dat je kind meekrijgt? Hoe wil jij als ouder ervaren worden?

Omdat je beiden niet alleen je verleden mee neemt, maar ook je karaktertrekken is de kans klein dat je partner over alles hetzelfde denkt en dezelfde manier handelt. Het kan dan ook soms een hele uitdaging zijn om tot een opvoedstijl te komen waarbij jullie beiden je prettig bij voelen.

Hoe kom je op één lijn?

Laat ik je eerst gerust stellen…er mag best een beetje verschil zitten tussen de manier van opvoeden.

Het belangrijkste voor kinderen is dat er duidelijkheid en structuur is. Afspraken en regels die bij beide ouders gelden zorgen hiervoor. Daarnaast is het belangrijk om hier consequent in te zijn. Kinderen weten op die manier wat er verwacht wordt en waar ze aan toe zijn. Hierdoor luisteren ze ook beter en zal er minder gezeur zijn.

Wanneer ouders allebei op een andere manier reageren, zal de onduidelijkheid voor onenigheid en onrust kunnen zorgen. Dit merk je niet alleen tussen ouders, ook kinderen krijgen de kans om hier grenzen op te zoeken. Zegt vader ‘nee’ en blijft dat ‘nee’ is dat duidelijk. Maar als moeder na wat zeuren ‘ja’ zegt dan zal een kind hier graag gebruik van maken. Het lijkt vaak wel of kinderen voelsprieten hebben en direct weten wanneer ouders het niet eens zijn over de regels. Want hoe fijn is het vooral te luisteren naar de ouder die het antwoord geeft dat je graag wil hebben.

Tussen ouders kan dit zorgen voor irritatie en frustratie, wat vaak overgaat in ruzie. Het gaat dan niet meer om het antwoord wat het kind heeft gekregen, maar over de aanpak van het ouderschap.

En daarom is het belangrijk dat er duidelijke regels en afspraken zijn die bij beide ouders gelden. Zo weten kinderen wat er van hen verwacht wordt, maar sta je als ouders ook sterker naast elkaar. Denk hierbij aan regels rondom normen en waarden, veiligheid, hoe ga je met elkaar om, hoe laat moet jullie kind naar bed, thuiskomen, eten, etc.

Samen kijken naar wat je echt belangrijk vindt in de opvoeding.
Wat willen jullie je kind meegeven?

Opvoeden

Ga hier met elkaar het gesprek over aan, waarin je de tijd neemt om naar de ander te luisteren en de ander te begrijpen. Wanneer er begrip is, is er minder ruimte voor irritatie. Door open te staan voor de ander kunnen jullie samen tot overeenstemming komen in jullie manier van opvoeden. Het is een proces van geven en nemen. Iedere aanpak heeft voor- en nadelen. Hierbij gaat het niet om gelijk hebben of vasthouden aan je eigen ideeën, maar te kijken naar wat voor jullie samen werkt en elkaar de kans te geven om elementen in te brengen. Voorop staat jullie kind… en weten dat jullie samen het beste voor hem of haar willen maakt het makkelijker om de aanpak van je partner te accepteren.

Kom je thuis na een dag werken en je vindt het thuis een rommel… Ja, dat kan vervelend zijn, maar de kinderen zitten hier niet mee en niemand wordt er slechter van. Relativeer…
Is je partner overbezorgd? Kinderen kunnen hier over het algemeen prima mee om gaan. Vooral omdat de andere ouder vaak voor tegenwicht zorgt. Relativeer…
Reageert je partner wat strikter dan jij? Kinderen kunnen heel goed omgaan met de verschillen in benadering van ouders. Relativeer…

Belangrijk is om respect te hebben voor elkaar als ouder. Communiceer over elkaar mening en gevoel, want dat zorgt ervoor dat jullie op één lijn komen. En onthoud…jullie zijn niet alleen ouders, maar ook partners. Dus zorg voor ruimte en tijd voor elkaar. Niemand is erbij gebaad wanneer problemen in de relatie zorgen voor strijd en onenigheid in de opvoeding. En andersom net zo!

Je wilt als ouder het beste voor je kind en doet het beste binnen jouw mogelijkheden.

Eigen opvoedstijl

Duidelijkheid, structuur en regels zijn van belang…maar als ouders mag je best je eigen stijl van opvoeden hebben. Ieder mens is anders en kinderen kunnen hier heel goed mee (leren) omgaan. Dus als de ene ouder meer geduld heeft, drukker en gekker doet, wat strenger overkomt, wat rommeliger is, iets minder of juist meer gestructureerd is, sneller boos is of spontane acties onderneemt… Het is helemaal oké. Verschil mag er zijn… Zolang wel de afspraken blijven staan en worden nageleefd. Rustig de dag afsluiten en naar bed gaan of stoeiend op bed gelegd worden…zolang het maar wel op tijd is 😉.

En het is niet altijd makkelijk om elkaar een eigen stijl te gunnen en te accepteren dat deze verschilt van de jouwe. Soms vind je dat je kind iets meer geduld verdient. Of legt de ene ouder meer uit en praat of overlegt meer, waar de andere ouder soms vindt dat het echt wat duidelijker en strenger mag. Blijf elkaar in het bijzijn van je kind steunen. Bijt even op je tong en praat er samen over (zonder kinderen erbij). Door jullie ervaringen te delen en van elkaar te leren, kunnen jullie weer groeien naar een manier waar je je beiden beter bij voelt.

En laten we eerlijk zijn…vaak is het makkelijker gezegd dat gedaan. In elk gezin is er wel eens onenigheid en ruzie, zeker over het opvoeden. Ook hier leren kinderen van… Laat dan ook vooral zien dat de ruzie is opgelost en dat er duidelijke regels en afspraken zijn. Want wanneer het dan de volgende keer wel lukt geeft dat extra duidelijkheid en een gevoel van veiligheid.


Sandra is de grondlegger van NLP&Kids. Al jaren geeft zij vele trainingen en biedt zij coaching aan kinderen, ouders en professionals.
  
Wil je meer weten of wil je begeleiding bij het opvoeden? 
Kijk dan eens voor meer informatie bij 'Oudercoaching en training'

Sandra nlp kids coach

Warme groet,

Sandra

Leave a Reply

Your email address will not be published.