sandra@nlpkids.nl | Bel: 06 14477349

Systemisch werken met kinderen

Systemisch werken met kinderen helpt niet alleen het kind, maar ook ouders, leerkrachten en andere begeleiders inzichten te krijgen in de achterliggende redenen van het gedrag, waardoor er beweging ontstaat richting een positievere en gewenste situatie.

Kinderen en jongeren leven in een wereld vol verwachtingen, uitdagingen en situaties waar ze niet altijd mee om weten te gaan. Dit is vaak zichtbaar in hun gedrag zoals somberheid, weinig zelfvertrouwen, heftige emotionele reacties, vermoeidheid of angsten. Het laat zien dat er een disbalans is, wat veelal terug te leiden is naar het systeem van het kind.

Enkele voorbeelden:

Een kind dat na een echtscheiding voor een ouder is gaan zorgen.
Een kind dat vanuit het niets ontzettend boos kan worden. 
Een kind dat moeite heeft om in slaap te komen of om te logeren.
Een kind dat zich zo onzeker voelt en geen aansluiting vindt bij leeftijdsgenoten.
Een kind dat tijdens een ruzie in het gezin altijd tussen vader en moeder in gaat staan.
Een kind in de puberleeftijd die alleen maar zijn eigen plan trekt en geen gezag van ouders accepteert.
Een kind dat op school alleen staat, gepest wordt en/of niet meer naar school wil.
Een kind dat na het verlies van een dierbare steeds voor het slapen verdrietig wordt.
Een kind dat het gevoel heeft niet gezien te worden.
Steeds ruzie of onrust bij het avondeten (ook in samengestelde gezinnen).

‘Elk gedrag heeft een boodschap.'

We leven allemaal in menselijke systemen zoals het gezin, school, werk, de vereniging waar we op zitten, opleidingen die we volgen, onze vriendenkring, etc. Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt.

Wat er in zo’n systeem allemaal gebeurt en de plaats die jij erin inneemt, bepalen (vaak onbewust) wat je doet en waarom. Binnen deze systemen heeft ieder namelijk een plek en is er een bepaalde ordening waarbij het systeem streeft naar balans. Dit is vaak op onbewust niveau en heeft veel invloed op ons gedrag. Kijk je systemisch naar gedrag dan zie je dat dit iets laat zien over het systeem. Vanuit dit basisprincipe heeft elk (ongewenst) gedrag een bepaalde boodschap.

Wat ga je leren?

Een systemische opstelling geeft inzichten bij kinderen, jongeren of hun ouders/ begeleiders wanneer er sprake is van gedrag wat in de weg zit. Dit kunnen angsten zijn, onzekerheden, het gevoel ergens tussen te zitten, gedragsproblemen, uitdagende situaties zoals een echtscheiding of bij verlies van een dierbare. De opstelling geeft inzicht in de ervaring en van een kind of jongere en kan zelfs een duidelijke behoefte en richting voor verandering naar voren brengen.

Het doel van de training systemisch werken met kinderen is om vanuit het systemisch werken de problematiek van het kind en/of het gezin inzichtelijk te maken en dit meer in balans te brengen.

Je leert vanuit het systemisch werken te kijken naar de huidige situatie van het kind, de jongere en/of ouder(s).
Je leert te werken met het 'wetend veld'.
Het belang van ordening.
Het belang van binding, volgorde en evenwicht in geven en nemen.
Hoe je inzicht kunt krijgen in gezinssystemen en dynamieken.
Het begeleiden van (individuele) opstellingen
Naar de kern van het probleem te komen.
Welke hulpvragen je kunt begeleiden door middel van systemisch werken met kinderen.
Verschillende manieren en methodieken hoe je systemisch één op één kunt werken met kinderen.
Wanneer deze manier van werken wel of niet handig is om in te zetten. 
Loyaliteit te herkennen en te respecteren.
Welke vragen je kunt stellen aan ouders en kinderen.
Anders te kijken en meer begrip te krijgen voor gedrag van ouders, kind(eren) en/of jongere(n).

De opbouw en studie indeling

Systemisch werken met kinderen is een tweedaagse praktische training. De theorie wordt afgewisseld met de inbreng van  casuïstieken en het begeleiden van opstellingen. Hierbij komen diverse opstelmethodieken aan bod. 

Voor wie is deze training?

Wanneer je als ouder of professional op zoek bent naar een manier om (uitdagende) situaties van een kind of jongere in kaart te brengen en hier op een dieper niveau verandering in teweeg wilt brengen dan is de opleiding ‘Systemisch werken met kinderen’ passend voor jou. 

Het doel van de training is om vanuit het systemisch werken de problematiek van het kind en/of het gezin inzichtelijk te maken en dit meer in balans te brengen, door middel van de uitgangspunten van het systemisch werken, diverse oefeningen en opstellingen.

Investering

Deze interactieve en praktische opleiding zal in een kleine groep aangeboden worden. Hierdoor is er voldoende gelegenheid voor persoonlijke aandacht, verdieping, bespreken van ervaringen, vragen en casuïstieken. Het geleerde kan direct in de praktijk ingezet worden.
De investering voor de training Systemisch werken met kinderen bedraagt € 425,- excl. BTW.

Dit is inclusief lesmateriaal, lunches en koffie & thee tijdens de twee trainingsdagen. 
Na afloop krijg je een certificaat van deelname.

Schrijf je nu online in en krijg 10% korting.

Meedoen aan deze praktische, leerzame en leuke opleiding?

Op donderdag 15 & 29 september kun je de tweedaagse opleiding ‘Systemisch werken met kinderen’ volgen, waarin je leert hoe je dit kunt integreren in het werken en of begeleiden van kinderen, jongeren en/of hun ouders. De opleiding vindt plaats in de omgeving van Leiden.

Ik wil meedoen aan 'Systemisch werken met kinderen'

Wil jij erbij zijn? Klik op 'Inschrijven' om jezelf van een plek te verzekeren. 

"Sandra heeft duidelijke een heldere en uitgebreide kennis van NLP en het gebruik hiervan met kinderen en volwassenen. Haar enthousiasme en kennis werken aanstekelijk en inspirerend. Ze heeft aandacht voor iedere deelne(e)m(st)er en haar oefeningen zijn heel praktisch en toepasbaar, waardoor geen tijd verspild wordt (in tegenstelling tot veel opleidingen). Een verademing wat dat betreft en fijne ervaring!"

Rafaela van de Vliet


Meer weten over de opleiding 'Systemisch werken met kinderen'?

Wil je weten over de inhoud, voordelen en opbouw van deze opleiding? Laat hieronder je gegevens achter en ontvang direct meer informatie.

Ik schrijf me in...

Laat hieronder je gegevens en welke opleiding je wilt volgen achter en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op voor de definitieve inschrijving.

Close