Waarom kunnen sommige mensen makkelijker omgaan met lastige situaties dan anderen? Hoe komt het dat de één overal een oplossing voor ziet en de ander vooral problemen ziet? Dat heeft te maken met hoe je denkt en hoe je de wereld om je heen begrijpt. NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) heeft een aantal handige uitgangspunten, of ‘vooronderstellingen’, die je kunnen helpen om flexibeler te denken, beter te communiceren en positiever in het leven te staan.
Hieronder leg ik een paar van deze vooronderstellingen uit in begrijpelijke taal en geef ik voorbeelden hoe je ze kunt gebruiken.
Vooronderstelling
Stel, je leert een kind fietsen. Als het kind blijft trappen zonder naar voren te kijken, valt het steeds. Wil het blijven zitten? Dan moet het iets veranderen.
Zo werkt het ook in het leven. Als je steeds hetzelfde doet en het werkt niet, probeer dan eens een andere aanpak!
Vooronderstelling
Iedereen kijkt op zijn eigen manier naar de wereld. Wat voor jou logisch is, is voor iemand anders misschien helemaal niet zo vanzelfsprekend.
Denk maar aan kinderen: wat voor een volwassene ‘normaal’ is, kan voor een kind totaal anders voelen. Als je dat begrijpt, wordt communiceren veel makkelijker.
vooronderstelling
Denk eens aan een kind dat leert lopen. Het valt, staat op, probeert opnieuw. Niemand zegt: ‘Nou, dat was een mislukking!’
Toch doen we dat als volwassenen wel bij onszelf. Waarom? Elk foutje is gewoon een kans om iets te leren.
vooronderstelling
Kinderen die zich boos gedragen, doen dat niet zomaar. Misschien willen ze iets duidelijk maken of voelen ze zich niet gehoord.
Dit geldt voor iedereen: achter elk gedrag zit een reden. Als je daar nieuwsgierig naar bent in plaats van te oordelen, kom je veel verder.
vooronderstelling
Soms denk je achteraf: ‘Had ik maar iets anders gedaan!’ Maar op dat moment deed je wat je dacht dat het beste was.
Dat geldt ook voor kinderen en anderen om je heen. Als je dit begrijpt, ga je minder snel oordelen.
vooronderstelling
Zie je iemand die iets kan wat jij ook graag zou willen?
Goed nieuws: als zij het kunnen, dan kun jij het ook leren! Je hoeft alleen uit te zoeken hoe zij het hebben gedaan en het stap voor stap te oefenen.
vooronderstelling
Soms zeg je iets en komt het heel anders over dan je bedoelde. Er ontstaat miscommunicatie...
Wat kun jij anders doen zodat je boodschap beter overkomt? Kleine aanpassingen in toon, woorden of timing maken vaak al een groot verschil. Want als iemand je niet begrijpt, kun jíj iets veranderen om wél begrepen te worden.
vooronderstelling
Als je vrolijk bent, voel je je vaak energiek. Maar als je verdrietig bent, kan je lichaam moe en zwaar aanvoelen.
Je gedachten en gevoelens hebben invloed op hoe je je fysiek voelt, en andersom. Daarom is bewegen, goed ademen en ontspannen zo belangrijk!
NLP vooronderstellingen
Wil je meer leren over NLP en hoe je deze principes kunt gebruiken in je werk met kinderen, in coaching of in je eigen leven? Schrijf je dan in voor de NLP Kids Online Training.
Meer weten over de NLP Kids Online Training?
Laat hieronder je gegevens achter en ontvang direct meer informatie.
Warme groet,
Sandra